Váš nákupný košík je prázdny

Ste neprihlásený
Skúsme trochu viac rásť.

Skúsme trochu viac rásť.

Sú okolo nás falošné či skutočné ekologické výzvy?

Skutočná eko výzva je asi len v hĺbke nášho srdca. Schovaná. Až tam hlboko v sebe vieme, ako to vlastne naozaj cítime a či sa chceme zapojiť do lepšieho fungovania vecí okolo nás.

Slnka, energie, jedla máme viac než dosť. Je z čoho rásť.

Snažila som sa inšpirovať k tejto téme – ekológia, enviromentálna kríza. Výraz, ktorý na mňa vyskočil vo wikipédii ma ale akosi nepríjemne prebral. Posledná definícia enviromentálnej katastrofy novoveku znie: konzumná spoločnosť – strata morálnych hodnôt a následné civilizačné dosahy ( po globalizácii, ničení dažďových pralesov, vojnách, sťahovaní národov, kyslých dažďoch a množstve ďalších...). Je toto historický moment, ktorý žijeme práve teraz?

Milión výziev, zdôvodnení, projektov, možností, odborných aj laických článkov, názorov či vyznaní matke prírode. Hľadám teda slová, ktorými sa spozitívniť, trošku povzbudiť. Slovo kríza evokuje niečo negatívne. Ako to, čo sa deje teda nazvať, aby to nepôsobilo negativisticky? Hm. Krásna príroda, ktorá nám dáva tak veľa, vrátane obživy sa snaží nám svojimi prejavmi niečo povedať. S láskou jej vlastnou nám po kúskoch naznačuje, že by sme sa mohli aj my k nej správať s väčšou úctou. Stále nám poskytuje mnoho blaha, pôžitkov, mach pod nohami, slnko nad hlavami, vysoko v horách aj nedotknuté čistinky a priezračnú vodu. Stále častejšie ukazuje aj svoju ničivú silu. Mali by sme dokázať otvoriť oči a vidieť aj posolstvo týchto jej náznakov. Alebo vieme mať otvorené oči, len keď chceme vnímať jej krásu? Je stále viac ľudí a organizácií, ktoré sa snažia po kúskoch venovať svoju prácu obnove, udržaniu, záchrane, spomaleniu vyčerpania prírody a jej zdrojov.

K týmto témam je už málo čo povedať.

Vychádza z toho len skúsiť niečo robiť. 

Možno stačí skúsiť začať viac rásť. Vnútri, v hĺbke, kde všetci tušíme, že každý z nás je súčasťou tohoto celku. Stačí si ukradnúť trochu slnka do duše a len myslieť pri každodennosti na pár vecí, ktoré sa dajú robiť inak.

 

Skúsme rásť s mojou taškou. Inšpirujme sa navzájom. Na našom FCB konte nájdete Vianočnú inšpiratívnu výzvu.

Vianočná výzva: odfoťte aj Vy situáciu, v ktorej sa snažíte prispieť k pomalšiemu priebehu enviromentálnej krízy ( separovanie, pestovanie, nakupovanie do vlastných obalov, vzdelávanie...). Na fotkách nemusia byť osoby, kreativite sa medze nekladú, čokoľvek, čím sa vy snažíte prispieť – do komentov pozdieľame nápady aj od nás. Môžeme sa navzájom inšpirovať a keď uvidíme, čo ľudia okolo nás dokážu, možno zlomíme zaužívané stereotypy a pridáme sa v niečom, čo sa nám zdalo ťažké zaviesť do života. Ak Vás žiadna nenapadá, skúste nejakú aplikovať do života a podeliť sa s nami fotkou v komente. Zo všetkých zúčastnených vylosujeme troch výhercov, ktorým vyrobíme obraz – fotografiu na plátne (v hodnote 60 €) v rozmeroch cca 80x60cm, ktoré si vyberiete - z jeho vlastnej fotografie, ktorú nám dodá.