Váš nákupný košík je prázdny

Ste neprihlásený
Náš názor: Ekológia a papierové tašky. Ako si vybrať správne tašku?

Náš názor: Ekológia a papierové tašky. Ako si vybrať správne tašku?

Najekologickejšia taška je tá, ktorá sa nevyrobí a nepoužije. Tak pokiaľ máte možnosť výberu, najekologickejší prístup je nepoužívať žiadne tašky. Je to vtipné, ak to píše výrobca papierových tašiek. Ale my to myslíme vážne. Zbytočne neplytvajte.

Existuje veľmi veľa štúdií o tom, ktoré tašky sú najekologickejšie. Z každej štúdie je iný výsledok. Obvykle záleží na tom, kto danú štúdiu dal spraviť – tiež sme ich čítali najmenej 10. Ak by sme si ju dali spraviť my, najekologickejšie budú papierové tašky, ak konkurencia, ktorá vyrába rozložiteľné plasty, tak je tiež jasné, čo bude najlepšie.

Prečo si myslíme že papierové tašky sú momentálne najlepšie riešenie?

Ešte sme nevideli korytnačku čo sa zadusila papierovou taškou. Veľrybu, ktorá mala plný žalúdok papierových tašiek tiež nikto nevylovil. Rozložiteľné plasty sa rozkladajú na čo? V akom komposte? Potom tu máme plasty vyrobené zo škrobu. Pekné, ekologické, ale iba do doby, kým si uvedomíme, že bohaté krajiny budú robiť z kukurice plastové tašky a v chudobných krajinách bude ešte väčší hlad, lebo ak by všetci používali takéto tašky koľko by stálo kilo kukurice a kto by si ju mohol dovoliť.

Áno, na papierovú tašku treba drevo, vodu, energiu. Väčšina papiera má FSC certifikát – drevo je ťažené udržateľným spôsobom. Vodu treba recyklovať a energie vyrobiť najekologickejšie, ako sa dá. Ak vietor odfúkne papierovú tašku, alebo skončí na skládke (čo by nemala), tak sa za veľmi krátku dobu rozpadne a nič po nej neostane. Ideálne je, ak skončí v zberovom papieri a vyrobí sa z nej nová taška, kartónová krabica, toaletný papier.....

My sme si vybrali ako najekolkogickejšie riešenie míňať čo najmenej tašiek a ak už ju potrebujeme, vybrali sme si papierovú tašku. Možno sme si nevybrali dokonale, ale momentálne sme presvedčení, že náš výber je najlepší. Ale veríme, že čoskoro budú aj lepšie riešenia. My si vyberieme opäť niečo viac ekologické.